Optimalisatie brandveiligheid WZC Jacqueline

  • Zorg
Naar alle projecten

Optimalisatie brandveiligheid WZC Jacqueline

In 2015 kwamen wij in contact met stichting tanteLouise-Vivensis omdat zij voor het Woonzorgcentrum Jacqueline in Bergen op Zoom de brandveiligheid voor haar bewonerskamers optimaliseren en uiteraard moest dit voldoen aan de wettelijke eisen. Men wilde alle wensen graag door één bedrijf laten uitvoeren voor een effectief en efficiënt resultaat. Bergh Brandveilgheid is gevraagd een advies te schrijven, een plan van aanpak te maken en de volledige uitvoering te verzorgen.

De aanpak

Bergh Brandveilgheid heeft in 2015 verschillende punten aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd. Alle 45 bewonerskamers waren voorzien van een gevelpui bestaande uit een opdekdeur en schrootjeswand. Deze voldeden niet meer aan de huidige eisen van brandwerendheid. De deuren zijn vervangen door brandwerende deuren waarbij de sponningen zijn aangepast met een stompe detaillering. Daarnaast is de deur breder gemaakt tot 1130mm voor het vereenvoudigen van de toegang voor de bedden en rolstoelen. De schrootjeswand is vervangen voor een geïsoleerde wand voorzien van een gecertificeerde brandwerendheid.

Door de centrale afzuigschachten en de, per kamer, afgetakte afzuigventielen was het noodzakelijk om brandklepjes te plaatsen. Als er brand uitbreekt in één van de woningen gaat de klep dicht en wordt voldaan aan de vereiste brandwerendheid. De hoofdbrandcompartimentering rondom de trappenhuizen is verbeterd door het aanpassen en vervangen van de puiconstructies, waar nodig drangers te plaatsen en het spiegeldraadglas te vervangen in brandwerende EI en EW beglazing.

Resultaat

Door een geruisloze uitvoering hebben de bewoners tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik kunnen maken van hun woning. De noodzakelijke aanpassingen aan de brandmeldinstallatie werden gecoördineerd en direct meegenomen door de brandmeldspecialist, zodat het gebouw ook gedurende de uitvoering continu brandveilig was.

In korte tijd is er nagenoeg geruisloos een enorme hoeveelheid werk verzet met, door het toepassen van innovatieve oplossingen, als resultaat een brandveilige woon- en werkomgeving uitgevoerd binnen het beschikbare budget.

Verder optimaliseren in 2021

In 2021 mochten we opnieuw voor het gebouw aan de groene oostzijde van Bergen op Zoom aan de slag. De Jacquleineflat is deels in beheer van wooncorporatie Stadlander en deels in beheer van zorgorganisatie tanteLouise. Ze besloten gelijktijdig aan de slag te gaan met de brandveiligheid op basis van een uitgebracht adviesrapport door Vigiles. Via een aanbestedingstraject hebben wij, op basis van een goede prijs-kwaliteitverhouding, deze twee mooie opdrachten gegund gekregen. Lees hier meer over dit project.

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op

Opdrachtgever:

Stichting tanteLouise-Vivensis

Ik help je graag verder

Rob Michielsen

Directeur Stel je vraag

Updates

Optimaliseren brandveiligheid

Veel van de diensten die wij aanbieden zijn toegepast om de brandveiligheid van het gebouw te optimaliseren. Zo is de brandscheiding op orde gebracht, zijn er rookmelders geplaatst en zijn diverse tussenpuien opgewaardeerd. Klik om verder te lezen.

02-07-2021
Alles is goed verlopen, we hebben weinig hinder ondervonden

"Alles is goed verlopen, we hebben weinig hinder ondervonden tijdens de werkzaamheden. De jongens waren netjes en beleefd naar ons toe, alles was ’s avonds opgeruimd, we hadden er geen erg in dat ze zo bezig waren met de bouw. We zijn blij met de bredere deur die tevens ook brandveilig en veilig voor ons is, want nu kunnen we er met een rolstoel/bed of rollator zo ons appartement verlaten. Hopelijk gaat er niets gebeuren en mocht dit wel zo zijn dan weten we dat we nu veilig wonen. We hopen nog heel lang op de Jacqueline te blijven wonen en zijn blij dat dit voor onze veiligheid is geregeld." - Bewoner

01-06-2015
Alles wat nodig is bieden zij onder één dak

"Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking en onderlinge communicatie met Bergh Brandscheidingen.

31-05-2015

Diensten binnen dit project

Brandwerend afdichten

Laat een brand niet overslaan naar naastgelegen ruimtes. Het brandwerend afdichten van gaten, naden en kieren is essentieel voor de brandveiligheid in jouw pand.

Compartimenteren

Het compartimenteren van jouw pand is nodig om de omvang van een brand te kunnen beperken en veilig vluchten mogelijk te maken.

Beschermen van constructies

De hitteontwikkeling die ontstaat bij een brand heeft impact op de hoofddraagconstructie. Wij zorgen voor een brandvertragende voorziening op de draagconstructie.

Onderhoud en beheer

Brandveiligheid is een continu proces waarvoor aandacht nodig is. Wij inspecteren en herstellen de brandscheidingen waar nodig.

Brandveiligheidsinstallaties

Wanneer er brand uitbreekt, is het belangrijk om snel te handelen. Door de installatie van de juiste brandveiligheidsinstallaties kan er snel en veilig worden ontruimd.

Vergelijkbare projecten

Gerealiseerd

Stichting tanteLouise-Vivensis

Gerealiseerd

Verpleeghuis en woonzorgcentrum Mariahoeve