Aan de slag in de Jacquelineflat voor optimale brandveiligheid

02-07-2021
Terug naar overzicht

De Jacquelineflat in Bergen op Zoom, ook wel bekend als woonzorgcentrum, biedt voor vele ouderen een gemoedelijk thuis. Een bijzonder project waarbij de twee opdrachtgevers een gezamenlijk doel voor ogen hebben: optimale brandveiligheid van de woon- en leefomgeving van bewoners en cliënten.

Het gebouw aan de groene oostzijde van Bergen op Zoom is deels in beheer van wooncorporatie Stadlander en deels in beheer van zorgorganisatie tanteLouise. Ze besloten gelijktijdig aan de slag te gaan met de brandveiligheid op basis van een uitgebracht adviesrapport door Vigiles. Via een aanbestedingstraject hebben wij, op basis van een goede prijs-kwaliteitverhouding, deze twee mooie opdrachten gegund gekregen.

Samenwerking en voorbereiding

Collega’s Alfons Paardekam (projectleider) en Eric Buijs (uitvoerder) zijn nauw betrokken bij dit project. Natuurlijk is daarbij een samenwerking met beide opdrachtgevers en adviseurs erg belangrijk. De goede voorbereiding en het tijdig informeren van bewoners door Stadlander en Tante Louise is daarbij essentieel. Hierdoor konden de twee teams vanaf halverwege maart voortvarend aan de slag!

Brandveiligheid optimaliseren

Veel van de diensten die wij aanbieden zijn toegepast om de brandveiligheid van het gebouw te optimaliseren. Zo is de brandscheiding op orde gebracht, zijn er rookmelders geplaatst en zijn diverse tussenpuien opgewaardeerd. Dit houdt in dat vernieuwing niet nodig is, maar dat er aanpassingen worden gedaan op de bestaande constructie, bijvoorbeeld het frezen een brandwerende strip.

In het Stadlander-gedeelte zijn alle deuren opgewaardeerd, maar is ook een deel vervangen voor een nieuw exemplaar. Verder is op diverse plekken draadglas vervangen door brandwerend glas. Het gedeelte van tanteLouise was in een eerder project al voorzien van een brandmeldinstallatie. Nu was het tijd om verdere aanpassingen te doen, zoals het plaatsen van vrijloopdrangers. Door de vrijloopfunctie blijft de deur vrij beweeglijk. Alleen in geval van brand of stroomuitval zal de deurdranger de deur automatisch sluiten.

Een diverse lijst aan taken om met elkaar een fijne en veilig woonomgeving te creëren. Met twee teams wordt er gewerkt aan een goede afronding van dit project. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in week 28 worden afgerond.

Ik help je graag verder

Alfons Paardekam

Projectleieder 0165 515 555 Stel je vraag