Het opstellen van een PvE Brandmeldinstallaties is belangrijk!

29-06-2021
Terug naar overzicht

Het opstellen van een Programma van Eisen (PVE) voor Brandmeldinstallaties is verplicht als voor jouw gebouw(en) een brandmeldinstallatie vereist is. Deze verplichting komt voort uit het Bouwbesluit 2012 en de norm NEN 2535. Waarom is het opstellen van een dergelijk Programma van Eisen zo belangrijk? En waar moet het aan voldoen? Bergh Brandveiligheid praat je graag bij.

Programma van Eisen Brandmeldinstallaties

Het opstellen van een Programma van Eisen (PvE) Brandmeldinstallaties komt voort uit de Regeling Brandmeldinstallaties, onderdeel van het Bouwbesluit 2012. Het PvE omvat alle afspraken en eisen die ten grondslag liggen aan de brandmeldinstallatie waardoor je voorkomt dat de installatie mogelijk niet voldoet aan de noodzakelijke eisen die gesteld worden door bevoegd bezag en/of verzekeraars.

Alle uitgangspunten voor de brandmeldinstallatie worden vastgelegd in het PvE en dienen als basis voor het ontwerp van de brandmeldinstallatie. Dit ontwerp wordt gemaakt door een projecteringsdeskundige.

Wil je meer weten over een Programma van Eisen voor jouw brandmeldinstallatie? Of wil je graag een PvE laten opstellen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder! 

Meer weten

Gebruiksfuncties van een gebouw

Een van de belangrijkste zaken bij dit ontwerp is bepalen van de gebruiksfunctie van een gebouw. Een gebouw kan verschillende gebruiksfuncties hebben waarbij ook verschillende vormen van rook-/brand verschijnselen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan rookvorming in een parkeergarage of brandverschijnselen bij werkzaamheden in een bouwplaats. Het Bouwbesluit bepaalt of er een brandmeldinstallatie in moet en zo ja, wat de omvang van de bewakingsvorm moet zijn. Soms is een gecontroleerde proefbrand noodzakelijk om toch te voldoen aan de eisen zoals gesteld in de norm. Bekijk bijvoorbeeld eens onze projectbeschrijving 'Parkeergarages gemeente Den Haag' waar we een dergelijke proefbrand hebben uitgevoerd in een parkeergarage. 


Wat wordt er in een PvE beschreven?

Een PvE brandmeldinstallaties geeft een beeld van de uitgangspunten voor de brandmeldinstallaties. We noemen een aantal voorbeelden van deze uitgangspunten:

  • Omvang van de brandmeldinstallaties. Voor de meeste gebruiksfuncties is de minimumomvang vastgelegd in het Bouwbesluit, maar ook een verzekeraar kan hierin een rol spelen door eisen op te leggen.
  • Detectiezones. Het is belangrijk om een gebouw op te splitsen in dergelijke zones zodat gemakkelijk te zien is waar de brandmelding vandaan komt.
  • Alarmeringszones. Het indelen van je gebouw in alarmeringszones maakt het mogelijk om om paniek te voorkomen en om de vluchtwegen niet over te belasten. Ook in gebouwen van bijvoorbeeld een ziekenhuis is dit essentieel. 
  • Stuurfuncties. Een stuurfunctie wordt op de BMI aangesloten. Een voorbeeld van zo'n functie is het automatisch sluiten van branddeuren bij brand.
  • Inspectiefrequentie. In het PvE brandmeldinstallaties wordt ook de frequentie van het inspecteren van de installatie vastgelegd, welke voortvloeit uit het Bouwbesluit.

Dit zijn enkele onderdelen die in een programma van eisen worden opgesteld. Wil je meer weten over een programma van eisen of ben je benieuwd hoe wij je hierbij kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Expert in brandveiligheid

Bij Bergh Brandveiligheid leveren we het complete pakket aan bescherming en preventie om een veilige plek te creëren en te behouden. Van installaties, voorzieningen en maatregelen tot aan advies, onderhoud, beheer en inspectie. Wil je meer weten over een programma van eisen brandmeldinstallaties of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen als het gaat om het brandveilig maken van jouw gebouw? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Meer informatie

Ik help je graag verder

Fred Baselier

Projectleider Stel je vraag