Werkvoorbereider Sander aan het woord

18-11-2020
Terug naar overzicht

Wij werken dagelijks aan de brandveiligheid van veel bedrijfspanden, woningen, scholen en ziekenhuizen. Dit doen we met een team van specialisten die stuk voor stuk hun bijdrage aan een duurzame en veilige leef- en werkomgeving willen leveren. Vandaag is Sander aan het woord. Hij is als werkvoorbereider betrokken bij een brandveiligheidsproject in Vlissingen.

Mijn naam is Sander Vermaat, werkvoorbereider/calculator bij Bergh Brandveiligheid. Ik heb ruim 15 jaar ervaring in de bouwkundige brandveiligheid en voordat ik bij Bergh aan de slag ging, ben ik 14 jaar zelfstandige geweest. Momenteel volg ik een opleiding tot brandpreventiedeskundige en ben ik betrokken bij een brandveiligheidsproject in Vlissingen. In opdracht van L’escaut Woonservice maken we in totaal 1.230 woningen, verdeeld over 38 wooncomplexen, brandveilig.

Als calculator/werkvoorbereider ga ik aan de slag met een inventarisatie van alle werkzaamheden die gedaan moeten. Op basis van deze inventarisatie maak ik een kostencalculatie van de in te kopen spullen en mankracht. Daarnaast maak ik samen met mijn collega Carlo van Zon, de uitvoerder op dit project, een Plan van Aanpak waarin we beschrijven hoe we de werkzaamheden gaan uitvoeren. Iets wat in deze Corona tijd erg belangrijk is omdat we bij bewoners in huis komen en we rekening met strenge corona maatregelen moeten houden.

Nadat de calculatie het Plan van Aanpak gemaakt heeft en goedgekeurd is, zorg ik ervoor dat alle spullen ook daadwerkelijk ingekocht worden. Ik zorg er ook voor dat de juiste planningen gemaakt worden en dat de juiste voorzieningen (bouwketen, sanitair, etc) aanwezig zijn op de bouwplaats. Samen met Carlo van Zon coordineren we het proces waarbij we ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste locaties aanwezig zijn.

Ook ben ik aanwezig bij bouwvergaderingen waarin de voortgang van het project besproken wordt en sta ik bewoners te woord als dat nodig is. Ook hebben wij contact met een externe adviseur die advies uitbrengt over de werkzaamheden die wij gaan uitvoeren en overleg ik met hem deze organisatie waar we nog verbeteringen op de werkvloer kunnen aanbrengen.

De oplevering van het project, of de projecten in het algemeen, wordt tussentijds gedaan door de uitvoerder Carlo. Tussentijds oplevering wil zeggen dat wanneer een complex gereed is, deze direct opgeleverd wordt. Via de app wordt alles wat gedaan is digitaal geregistreerd en kan ik en onze opdrachtgever de voortgang dus goed volgen. Op die manier ben ik vanaf de zijkant ook betrokken bij de oplevering.

Zoals je ziet, is de functie van werkvoorbereider/calculator een zeer uitgebreide en veelzijdige functie. Binnen Bergh Brandveiligheid ben ik een duizendpoot en houd mij bezig met de technische en organisatorische voorbereiding en begeleiding van projecten. Ik vind het leuk om mensen aan te sturen en met hen te werken aan de brandveiligheid van een pand. Binnen dit specifieke project bestaat het volledige projectteam uit projectleider Alfons Paardekam, uitvoerder Carlo van Zon en variërend van 10 tot 20 vakmannen.

Het mooie aan mijn functie is dat je een keer op de werkvloer bent en handelingen uitvoert waarmee je levens kan redden. Daarna zie je ons (als Bergh Brandveiligheid zijnde) in principe de komende jaren niet meer terug, op de jaarlijkse inspectie na. In alles wat we doen staat veiligheid voorop. Dat vraagt om vooruit te denken of te anticiperen waar mogelijk en het werk erg veelzijdig. Je bent dagelijks bezig met de veiligheid van mensen en bedrijven. Dat is een grote verantwoordelijkheid maar het maakt mij ook trots dat ik een bijdrage kan leveren aan die veilige leef- en werkomgeving!

Over het project

Begin juni van dit jaar zijn we gestart met het project voor L’escaut woonservice in Vlissingen. We voeren brandveiligheid werkzaamheden uit aan in totaal 1.230 woningen, verdeeld over 38 wooncomplexen. Op dit moment zijn we met het project in een vergevorderd stadium en voeren we een breed scala aan brandveiligheidswerkzaamheden uit. Zo passen wij onder andere brandwerende afdichtingen toe aan leidingen van meterkasten, luchtventilatiesystemen, rookgas afvoeren en rioleringen. Daarnaast vervangen wij 461 deuren in een brandwerende variant, rekening houdend met de juiste kozijnen en brandwerend glas. Tot slot plaatsen we ook opschuimende roosters, treffen we de nodige maatregelen voor veilige vluchtroutes en vervangen wij gevelmateriaal om zo brandoverslag tot een minimum te beperken. 

Verwachte oplevering: week 3 2021.