Monumentaal pand Armenblok brandveilig

15-10-2020
Terug naar overzicht

Huize Gertrudis is een monumentaal pand in Bergen op Zoom. D’n Erremeblok, zoals deze hofjeswoningen ook wel genoemd worden, vind je iets buiten het centrum van Bergen op Zoom en is tussen 1855 en 1857 gebouwd in opdracht van het Rooms-Katholiek Armbestuur. In 1992 is het pand volledig gerenoveerd. In juli van dit jaar hebben wij de opdracht gekregen om de nodige onderhoudswerkzaamheden te verrichten aan dit pand. Remco Trouw is onze werkvoorbereider op dit project en vertelt je graag meer over onze werkzaamheden.

Vanuit Stadlander kregen wij begin juli de opdracht om brandtechnische en bouwkundige werkzaamheden te verrichten aan een monumentaal pand net buiten het centrum van Bergen op Zoom. Voor de bouwkundige werkzaamheden hebben we onze Bergh Bouwgroep collega Bergh Bouw gevraagd om te assisteren. Als Bouwgroep hebben veel ervaring met het doorvoeren van diverse werkzaamheden aan monumentale panden. Een mooie klus voor ons!

Allereerst zijn we gestart met het vervangen van het dak. Vanwege het monumentale karakter van het pand moesten de dakpannen volledig in tact blijven en mocht er niets veranderen aan het aangezicht. We hebben nieuwe folie aangebracht tussen de dakconstructie en de dakpannen om nieuwe lucht- en waterkering te realiseren. Daarnaast is de kap volledig gerenoveerd en hebben we aanpassingen verricht aan de houtconstructie.

Onder het dak is een zoldervloer gevestigd, bestaande uit een balklaag met een laagje gips. Geen veilige situatie. De gehele zoldervloer hebben we opgeschoond en de oude isolatielaag verwijderd. Om de huizen beter te isoleren hebben we tussen de balklaag steenwol als isolatiemateriaal aangebracht. Daarbovenop hebben we underlayment gelegd over de gehele balklaag. Alle naden tussen de underlayment en het opgaand metselwerk zijn brandwerend afgedicht. Op deze manier ontstond er een volledig nieuwe én veilige zoldervloer.

In de woningen zelf en de gangen hebben we brandwerende maatregelen getroffen. Zo hebben we de doorvoeren naar boven brandwerend afgedicht en hebben we overal rookmelders aangebracht. Door deze brandwerende maatregelen zijn de woningen weer brandveilig en voldoen aan de eisen van vandaag de dag.

Als Bergh Brandveiligheid doen wij er alles aan om een woning veilig te maken. Dit doen we niet alleen door te adviseren en te acteren op het gebied van brandveiligheid. Ook bouwkundig staat veiligheid boven alles! Als Bergh Bouwgroep willen we een duurzame en veilige leefomgeving creëren voor iedereen.

Verwachte opleverdatum: medio november

Ik help je graag verder

Rob Michielsen

Directeur Stel je vraag