Bouwkundige brandveiligheid vaak niet op orde

27-10-2014
Terug naar overzicht

Elk gebouw is gebouwd voor een specifieke functie. Of het nu gaat om een appartementencomplex, verzorgings- of verpleeghuis, kantoor of kinderdagverblijf, allen hebben ze brandscheidingen om veilig gebruikt te kunnen worden. Deze scheidingen worden in nauw overleg met de brandweer bepaald aan de hand van wet- en regelgeving zoals het bouwbesluit. Alles veilig dus, toch?

Bij de uitvoering van brandwerende voorzieningen in nieuwbouwprojecten worden steeds vaker geteste producten toegepast welke voldoen aan een bepaalde weerstand tegen brand; 30 of 60 minuten. Wanneer het gebouw na oplevering in gebruik wordt genomen loopt de brandveiligheid gevaar door allerlei factoren.

Denk bijvoorbeeld eens aan het aanleggen van databekabeling voor het uitbreiden van het computernetwerk of het aanleggen van een koelinstallatie wanneer het in de zomer net te warm is. Vaak worden brandscheidingen boven het systeemplafond doorboord om deze voorzieningen aan te brengen. Vervolgens wordt het systeemplafond weer snel gesloten zodat men zo min mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden. Helaas worden de gemaakte doorvoeren niet brandwerend afgewerkt waardoor de beoogde weerstand niet wordt behaald.

Bergh Brandscheidingen heeft de afgelopen jaren vele panden brandveilig gemaakt: van appartement tot kantoorgebouw en van verpleeghuis tot industriehal. Tijdens inspectie en werkzaamheden komen zij dagelijks veel zorgwekkende toestanden tegen die zijn ontstaan door verkeerd gebruik of ondeskundigheid.

Een vaak voorkomend gebrek is dat leidingdoorvoeren niet of onjuist afgewerkt zijn. Zo wordt voor het afdichten hiervan brandwerend PUR-schuim gebruikt. Dit product kan hiervoor niet gebruikt worden om een aantal redenen: het is nooit getest met een leidingdoorvoer, PUR-schuim zwelt niet op bij brand zodat er een opening ontstaat rondom de doorvoer, rookontwikkeling van het product zelf en PUR-schuim werkt niet verkoelend waardoor de leiding aan de andere zijde zo heet wordt dat onderdelen aan die zijde spontaan vlam kunnen vatten.

Andere problemen zijn onvoldoende brandwerende deuren of deuren welke beschadigd zijn door het gebruik, toepassing van onjuiste beglazing waarbij de glaslatten niet geschroefd zijn of dat er teveel spiegeldraadglas is toegepast.

Let op dat men er zelf verantwoordelijk voor is dat een gebouw altijd brandveilig dient te zijn en niet alleen tijdens de inspectie van de brandweer of verzekeringsmaatschappij!

Ik help je graag verder

Rob Michielsen

Directeur Stel je vraag